Αν σας φαίνεται ότι δίνετε πολλά για θέρμανση ή ότι το κλιματιστικό σας αργεί να δροσίσει τον χώρο και πρέπει να το βάλετε στο τέρμα για να δουλέψει, τότε είναι προφανές ότι το σπίτι σας δεν είναι σωστά μονωμένο. Είναι γνωστό ότι τα παλιότερα σπίτια δεν έχουν καλή μόνωση αφού πολλές από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα κι εδώ και κάποιες δεκαετίες ήταν άγνωστες τότε. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετά καινούργια σπίτια τα οποία δεν έχουν καλή μόνωση – ειδικά εξωτερική – αφού για πολλούς εργολάβους η θερμομόνωση θεωρείται ένα «έξτρα» που πρέπει να αναλάβει ο ιδιοκτήτης. Με άλλα λόγια, προβλήματα μόνωσης μπορούν να παρουσιαστούν τόσο σε καινούργια όσο και σε παλιά κτίσματα.
Τα καλά νέα είναι ότι τα προβλήματα μόνωσης μπορούν να λυθούν και μάλιστα σχετικά απλά. Μία ανακαίνιση είναι μία καλή ευκαιρία για να θωρακίσετε το σπίτι σας από τη ζέστη και το κρύο και να βελτιώσετε τόσο το κόστος της θέρμανσης και του κλιματισμού όσο και τη περιβαλλοντική αξιολόγηση του. Ένα καλά μονωμένο σπίτι αποκτά πιστοποιητικό ενέργειας με υψηλή βαθμολογία, οπότε και αυξάνεται η αξία του σε περίπτωση πώλησης ή ενοικίασης. Πώς γίνεται όμως η μόνωση σε ένα σπίτι;
Όπως είναι προφανές, η μόνωση ενός χώρου ξεκινά από τους τοίχους. Οι τοίχοι είναι το σημείο στο οποίο θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες και οι μελέτες των τεχνικών που θα αναλάβουν να μονώσουν το κτίριο. Για να καταλάβουμε καλύτερα πως θα μονωθούν οι τοίχοι ενός σπιτιού και πως θα μας ωφελήσει η μόνωση τοίχου, θα πρέπει να δούμε κάποια βασικά πράγματα.
Θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε ότι ο κάθε τοίχος είναι σαν ένα νόμισμα με δύο πλευρές. Η μία του πλευρά είναι η εξωτερική και η άλλη είναι η εσωτερική. Το ιδανικό είναι να μονωθούν και οι δύο πλευρές και μάλιστα με τρόπο και με υλικά που θα τους επιτρέψουν να «συνεργαστούν».
Μόνωση εσωτερική πλευράς
Η μόνωση της εσωτερικής πλευράς του τοίχου έχει σαν σκοπό να «παγιδεύσει» μέσα στον χώρο τη ζέστη ή τη δροσιά που παράγουν τα καλοριφέρ ή και τα κλιματιστικά. Αυτό γίνεται με την τοποθέτηση πλακών από μονωτικό υλικό πάνω στους τοίχους. Το μειονέκτημα της εν λόγω μεθόδου είναι το γεγονός ότι οι πλάκες αυτές δεδομένου ότι μπορεί να έχουν πάχος μέχρι και 15 εκατοστά, μπορεί να αλλάξουν τη μορφή και τον όγκο των τοίχων στο εσωτερικό του σπιτιού και να κάνουν τους χώρους να φαίνονται πιο μικροί. Εννοείται ότι μιλάμε για περιπτώσεις που η μόνωση τοποθετείται σε ήδη τελειωμένο σπίτι.
Μόνωση εξωτερικής πλευράς
Η εξωτερική πλευρά του τοίχου μονώνεται και αυτή με ειδικές πλάκες μονωτικού υλικού ώστε να δημιουργηθεί η λεγόμενη θερμοπρόσοψη (γνωστή και σαν θερμοκέλυφος ή απλά κέλυφος). Στην ουσία η εξωτερική μόνωση είναι κάτι σαν το μπουφάν που φοράμε το χειμώνα αφού κρατάει τις ακραίες θερμοκρασίες – τόσο τις χαμηλές όσο και τις υψηλές – μακριά από το εσωτερικό του σπιτιού. Αυτό σημαίνει ότι η θέρμανση και ο κλιματισμός δεν καλούνται να καλύψουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίες, οπότε καταναλώνουν και λιγότερη ενέργεια και μειώνεται και το κόστος τους.
Η πιο αποτελεσματική μόνωση
Όπως είπαμε και πριν, ιδανικά θα πρέπει να μονωθούν και οι δύο πλευρές και μάλιστα με υλικά που θα συμπληρώνουν το ένα το άλλο, έτσι ώστε να έχουμε απώλειες θέρμανσης ή κλιματισμού που να αγγίζουν το 0%, δηλαδή να έχουν πλήρη απόδοση από τις συσκευές μας. Αν όμως για κάποιο λόγο καλούμαστε να επιλέξουμε μόνο μία μορφή μόνωσης, τότε η καλύτερη επιλογή είναι η θερμοπρόσοψη, δηλαδή η εξωτερική μόνωση τοίχων. Αν και λίγο πιο ακριβή από την εσωτερική, τοποθετείται πολύ εύκολα – πάντα από ειδικευμένο συνεργείο όπως αυτό της thermoprosopsi.gr – και είναι και πολύ πιο αποδοτική. Σε κάθε περίπτωση, εννοείται ότι θα πρέπει να επιθεωρήσει το χώρο σας ένας ειδικός για να σας καθοδηγήσει στις όποιες επιλογές σας.