Η θερμοπρόσοψη είναι μία μορφή ανακαίνισης ή βελτίωσης κτιρίων αν προτιμάτε, η οποία γίνεται κάθε μέρα και πιο δημοφιλής και τη βλέπουμε σε όλο και περισσότερα σπίτια. Στην ουσία πρόκειται για τοποθέτηση μόνωσης στους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα το κρύο και η ζέστη να μένουν έξω από το σπίτι, οπότε και η θέρμανση ή η δροσιά του χώρου γίνονται πιο αποτελεσματικά και ξοδεύοντας λιγότερο ρεύμα. Λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και κλιματισμό όχι μόνο σημαίνει και μικρότερος λογαριασμός ΔΕΗ, αερίου ή πετρελαίου (ή και κοινόχρηστα), αλλά είναι και πολύ θετικό για το περιβάλλον.
Ο λόγος που προτιμάται η μόνωση των εξωτερικών τοίχων έναντι των εσωτερικών – εδώ ν σημειωθεί ότι το ιδανικό θα ήταν να μπει μόνωση και στις δύο πλευρές του τοίχου – είναι το γεγονός ότι δεν επηρεάζεται το μέγεθος και η μορφή των τοίχων μέσα στο σπίτι. Επιπλέον, η εξωτερική μόνωση θεωρείται πιο αποτελεσματική και αποδοτική από την εσωτερική η οποία και «παγιδεύει» τη ζέστη και τη δροσιά μέσα στο σπίτι.
Τα πλεονεκτήματα της θερμοπρόσοψης είναι λίγο πολύ γνωστά και το καλό είναι ότι είναι και άμεσα ορατά. Αν γνωρίζετε κάποιον που έχει καταφύγει σε αυτό το σύστημα θερμομόνωσης, να είστε σίγουροι ότι θα σας μιλήσει με τα καλύτερα λόγια και θα επαληθεύσει όλα τα προτερήματα του. Σε αυτή τη ζωή όμως κανείς και τίποτα δεν είναι τέλειο. Η θερμοπρόσοψη δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα, έχει και κάποια μειονεκτήματα τα οποία και καλό είναι να τα ξέρετε για να κάνετε μια όσο το δυνατόν πιο έγκυρη και σωστή επιλογή. Ας τα δούμε λίγο αναλυτικά.
Δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε όλα τα σπίτια
Αν ρωτήσετε κάποιον για το που μπορεί να τοποθετηθεί η θερμοπρόσοψη είναι σίγουρο ότι θα σας απαντήσει «παντού!». Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει, αλλά και τεχνικά ο άνθρωπος αυτός δεν θα σας έχει πει ψέματα. Τι θέλουμε να πούμε; Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον γενικό κανόνα ότι η θερμοπρόσοψη μπορεί να μπει παντού. Δεδομένου ότι η θερμοπρόσοψη στην ουσία είναι η τοποθέτηση πλακών μόνωσης στην εξωτερική επιφάνεια ενός κτιρίου, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μόνωση διατηρητέων κτιρίων ή κτισμάτων ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ή αισθητικής αξίας. Οι εξαιρέσεις λοιπόν είναι λίγες, αλλά υπάρχουν.
Θα χρειαστούν σκαλωσιές
Το μεγαλύτερο ίσως μειονέκτημα της θερμοπρόσοψης είναι το γεγονός ότι επειδή το συνεργείο τοποθέτησης θα δουλεύει έξω από το κτίριο και θα πρέπει να περάσει το υλικό σε κάθε τετραγωνικός εκατοστό της επιφάνειας του σπιτιού, θα χρειαστεί να στηθούν σκαλωσιές. Το κόστος τους συνήθως συμπεριλαμβάνεται στη τιμή της προσφοράς που θα σας γίνει από την τεχνική επιχείρηση που θα αναλάβει το σπίτι σας, αλλά την γραφειοκρατία μάλλον θα πρέπει να την αναβάλετε εσείς. Επίσης, αν δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για να στηθεί η σκαλωσιά, μπορεί απλά να μην είναι δυνατή η τοποθέτηση θερμοπρόσοψης παρά το γεγονός ότι το σπίτι σας πληροί τις προδιαγραφές.
Απαιτεί κάποια προσοχή
Κάτι που θα πρέπει να σκεφτείτε καλά πριν να επενδύσετε στη θερμοπρόσοψη είναι το γεγονός ότι το υλικό απαιτεί και λίγη προσοχή στον «χειρισμό» του. Με αυτό εννοούμε ότι καλό είναι να μην καρφώνετε ή να βιδώνετε πράγματα σε τοίχους που έχουν καλυφθεί με θερμοπρόσοψη γιατί μπορεί να κάνετε ζημιά στη πλάκα με το μονωτικό υλικό ή ακόμη και να την σπάσετε ή να την βγάλετε από τη θέση της. Οι όποιες εργασίες και τα «μερεμέτια» στους τοίχους θα πρέπει να γίνονται με μέτρο και προσοχή.
Είναι πιο ακριβή από την εσωτερική μόνωση
Σε γενικές γραμμές, το κόστος της τοποθέτησης θερμοπρόσοψης, εξωτερική μόνωσης δηλαδή, είναι ελαφρώς πιο μεγάλο – αλλά όχι σημαντικά – από αυτό της εσωτερικής. Όπως όμως θα σας επιβεβαιώσουν και οι άνθρωποι της thermoprosopsi.gr ή οποιασδήποτε άλλης επιχείρησης μόνωσης, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη της θερμοπρόσοψης είναι πολύ μεγαλύτερα.